Gazbeton Ytong Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
19-12-2022
13:21
Yapı inşaat uygulamalarında kullanılan malzemelerin seçimi, binaların daha sağlam, güvenilir ve hem maliyet hem de işlevsellik açısından açısından uygun niteliklere sahip olması için oldukça önemlidir. Yapı çözümleri için ideal malzemeyi bulmak ve yapılan çalışmalarda ihtiyaçlara ve binaların özelliklerine uygun doğru malzemeyi kullanmak göz ardı edilemeyecek bir unsur. Gazbeton Ytong ise inşaat uygulamalarında en yaygın kullanılan yapı malzemelerinden biri haline gelmiş durumda ve her geçen gün daha popüler hale geliyor. Elbette her malzemenin avantajları ve dezavantajları mevcut. Bunların değerlendirilmesi ve inşaat projelerinde en doğru ürünün kullanılması için sizlere ayrıntılı bir şekilde gazbeton hakkında bilgilendirmelerde bulunacağız.
Gazbeton Ytong Nedir?
Gazbeton, çimento, su ve ince taneli kumların karıştırılmasıyla elde edilen bir yapı malzemesidir. Kum, çimento ve çakıldan oluşan bir karışımdır ve daha sonra inşaatta kullanılan bloklar halinde sıkıştırılır. Hafif, sağlam, oldukça yalıtkan ve uzun ömürlü bir yapı malzemesi olarak çeşitli yoğunluklarda ve mukavemet sınıflarında üretilmektedir. Şantiye giderlerini düşürürken bina kalitesini iyileştirmek için çeşitli fırsatlar sunar. Yapımında kuvars kumu, uçucu kül, kireç, çimento, alçıtaşı, genleştirilmiş cam küre, su ve alüminyum kullanılır ve buharla kürlenir. İstisnai nitelikleri nedeniyle konut, ticari ve endüstriyel binalar, okullar, hastaneler, oteller ve diğer yapılar dahil olmak üzere birçok inşaat projesinde kullanılmaktadır.
Gazbeton Ytong Özellikleri
Yüksek yalıtım, düşük ısı transferi ve üstün dayanıklılık sağlayan yüksek performanslı bir yapı malzemesidir. Süper hafif olan genişletilmiş kil agregadan yapılmıştır bu da daha hafif daha enerji verimli bir ev inşa edebileceğiniz anlamına gelir. Gazbeton Ytong'un üstün yalıtım özellikleri onu özellikle soğuk iklimsel özelliklere sahip bölgeler için mükemmel hale getirir ve tüm yıl boyunca evinizde verimlilik sağlar.
Üretim süreci, malzemelerin bir çimento mikserinde karıştırılmasını ve ardından aralarında yüksek yoğunluklu boşluklar bulunan bloklar halinde sıkıştırıldıkları özel kalıplara yerleştirilmesini içerir. Bloklar kürlendiğinde, her bir blok arasındaki mikro boşluklarla güçlendirilmiş olurlar ve bu da onları, ağır yük taşıyan duvarlar gibi stres faktörlerinin baskısı altında geleneksel betonun yapacağı gibi basınç altında çatlamadan veya parçalanmadan ağır yüklere dayanacak kadar güçlü kılar.
Gazbeton ytong, dış kuvvetlere iyi dayanabilen, iyi gerilme mukavemetine sahip son derece güçlü bir malzemedir. Yüksek mukavemetli beton ve elyaf takviyesinin kombinasyonu, lamine panelleri geleneksel dökme betondan daha esnek ve daha geniş bir uygulama yelpazesi için uygun hale getirir.
Gazbetonun Kullanım Alanları
Gazbeton, konut, ticari ve endüstriyel binalar, okullar, hastaneler, oteller ve diğer yapılar dahil olmak üzere birçok inşaat projesinde kullanılmaktadır. Gazbeton ytong duvarlar ve zeminler için panellerin yanı sıra kolonlar ve kirişler yapmak için de kullanılabilir. Bu beton türü, sesi iyi emdiği için genellikle ses yalıtımı amacıyla kullanılır. Ayrıca evlerde veya ticari binalarda ısı kaybına veya kazancına karşı duvarları ve zeminleri yalıtmak için de kullanılabilir.
Gazbetonun Avantajları
Gazbetonun diğer çimento türlerine göre temel avantajı, çatlama veya kırılma olmaksızın aşırı ağır yüklere dayanabilmesidir. Yüksek mukavemeti, onu güç ve stabilite gerektiren yük taşıyan duvarlar ve zeminler için mükemmel bir seçim haline getirir.
Gazbeton Ytong, betondan daha hafiftir, bu da çatı veya duvar gibi ağır bileşenleri monte ederken avantaj sağlar. Ayrıca malzemenin taşınmasını beton gibi daha ağır malzemelere göre daha kolay hale getirir.
Gazbeton paneller bakım gerektirmez ve asla boyanmaya veya lekelenmeye ihtiyaç duymaz. Böcek istilasına, küflenmeye ve çürümeye karşı dirençlidirler. İnsan yapımı malzemelerden yapıldıkları için, doğal malzemeler gibi küflenmezler. Evinizin temeli veya bodrum duvarlarıyla ilgili bir sorununuz varsa gazbeton iyi bir seçimdir çünkü nem seviyelerindeki değişikliklere yanıt olarak ahşap gibi genişlemez veya daralmaz.
Bu malzemeden uzun ömürlü bir performans bekleyebilirsiniz çünkü hava koşullarındaki veya nem seviyelerindeki değişikliklere ahşap kadar tepki vermez. Ayrıca, sert yapısı nedeniyle kurulum sırasında veya zaman içinde eğilme veya çatlama olasılığı daha düşüktür. Evinizin veranda alanı için ister bir iç duvar paneli ister bir dış veranda örtüsü kuruyor olun, aynı güç seviyesini elde edersiniz.
Gazbeton ytong, istinat duvarları ve ses bariyerleri gibi zeminle temas eden uygulamalarda mükemmel dayanıklılığa sahiptir çünkü suya veya hava koşullarına maruz kaldığında beton veya taş gibi bozulmaz. Bu dayanıklılık, gazbetonu donma ve çözülme koşullarına maruz kalan istinat duvarları için ideal hale getirir.
Daha hızlı inşaat
Gazbeton son derece verimli bir inşaat malzemesidir. İnşaat projelerinin beton ve tuğla gibi geleneksel malzemelere göre daha hızlı, daha verimli ve daha az atıkla yapılmasını sağlar. Formlara ihtiyaç duyulmadan yerine dökülebildiğinden, bir projeyi beton veya ahşap kullanmış olmanızdan çok daha hızlı tamamlayabilirsiniz. Zaman avantajı, siz ve yükleniciniz için para tasarrufu anlamına gelir. Gazbeton Ytong, inşaat projeleri sırasında iskele ve merdiven ihtiyacını da ortadan kaldırır. Ayrıca iş bittikten sonra masraflı yıkım maliyetleri de gerektirmeyeceği için bu açıdan da avantajlar sunar. Tüm bu özellikleri, gazbetonu, evlerinin hızlı bir şekilde inşa edilmesini isteyen ancak zamanı ve bütçesi kısıtlı olan kişiler için mükemmel bir seçim haline getirir.
Yangına dayanıklılık
Gazbeton çimento, kum ve kömür yanmasının endüstriyel bir yan ürünü olan uçucu külden yapılır. Uçucu kül ısıya ve yangına karşı oldukça dayanıklıdır, bu da onu gazbetonda kullanım için ideal hale getirir. Bu nedenle gazbeton, yangına dayanıklılığın gerekli olduğu uygulamalarda rahatlıkla kullanılabilir. Bu özelliği nedeniyle, duvarlarda, zeminlerde, çatılarda ve diğer yapısal bileşenlerde güvenli bir şekilde kullanılmaktadır. Yüksek ısıya maruz kaldığında alev almayan veya erimeyen bu malzeme, yangın veya ısı hasarı riski olabilecek uygulamalar için iyi bir seçimdir. Ayrıca, uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kalan dış duvarlar gibi yüksek sıcaklıklara maruz kalan alanlarda, gazbeton bir dış duvar kaplama malzemesi olarak kullanılabilir.
Daha az maliyet
Gazbeton Ytong uygulamalarının düşük maliyetli özellikleri maliyeti özellikleri nedeniyle bu malzemeyi herhangi bir proje için kullanmak mümkün. Maliyetlerin düşük olması ekonomik hem de sosyal açıdan son derece avantajlıdır. Gazbeton uygulamalarıyla zamandan, maliyetlerden tasarruf sağlayabilir projelerinizi daha az masrafla ve daha sağlam bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Taşıma maliyetleri, ısı yalıtımı sağlayan özellikleri ve enerji verimliliği nedeniyle masraflarınızı azaltırken sağladığı avantajlarla da elde edeceğiniz fayda artmış olacaktır.
Ses yalıtımı
Gazbetonun avantajlarından biri de ses yalıtımı sağlamasıdır. Normal betonla arasındaki en önemli fark, düşük yoğunluğa sahip olmasıdır. Bu nedenle gazbeton ses yalıtım için tercih edilir. Bu özelliği nedeniyle yapılarda ses yalıtımı elde etmek amacıyla inşaat uygulamalarında en çok tercih edilen malzemelerden biridir. Gazbeton ses yalıtım ürünleriyle şiddetli rüzgarlardan ve tozdan etkilenmeyen ses yalıtım çözümleri elde edebilirsiniz. Daha önce ifade ettiğimiz gibi, gazbeton kireçli taşlar ve katkı maddelerinden oluşur. Bu maddelerin içinde ses yalıtım özelliğine sahip olan elementler de bulunmaktadır. Bu amaçla gazbeton kullanarak daha sessiz ve huzurlu yaşam alanları oluşturabilirsiniz.
Enerji verimliliği
Gazbeton, betonda kullanılan ortam suyu ve aşırı ısınma söz konusu olduğunda daha yüksek bir enerji tasarrufu sağlamaktadır. Gazbeton üretiminde kullanılan gazların yaklaşık %30’unun, yerleşim yerlerinde çevre kirliliğine neden olabileceği için, bu gazların arzulanan verimi elde etmek ve enerji verimliliği sağlamak için gerekli bileşenler ile uyumlu bir yapıya sahip olması gerekmektedir. Gazbeton teknolojisi’nde kullanılan gazlar ve bileşenler, daha önce sözü edilen amaçlara uyumlu olmalarının yanında, kolaylıkla depolanabilir ve saklanabilir nitelikleri enerji verimliliğine katkı sunmaktadır.
Tüm bu üstün özellikleri nedeniyle insan sağlığına ve çevreyle olan ilişkilerinde daha az kaynak tüketimi ile aynı kalitede hizmet verebileceklerini göstermektedir. Aynı zamanda yapısının doğal malzemelerden oluşması nedeniyle, hava kirliliğine karşı oldukça dayanıklıdır. Bu nedenle insanlar için sağlıklı bir yaşam alanları oluşturmaya yardımcı olur. Ayrıca gazbeton tedarik edilmesi zor bir malzeme değildir; bu da üretim araçlarının daha düşük enerji kullanımını gerektirir. Gazbeton kullanılan yapılarda doğaya ve insana dair sürdürülebilirlik ilkeleri uygulanmaktadır. Bu nedenle binalar daha az enerjiyi tüketmekte ve daha az karbon salınımına neden olmaktadır.
Isı izolasyonu
Gazbeton Ytong, mükemmel termal performans sağlar ve geleneksel beton duvar ünitelerine göre daha verimli bir ısı izolasyonu elde etmenize yardımcı olur. Kış aylarında duvarlardan ve çatılardan ısı kaybını veya yaz aylarında aşırı ısınmayı önler. Bu özellikleri nedeniyle özellikle soğuk iklime sahip alanlarda kullanımı ön plana çıkarken sıcak hava özelliklerine sahip bölgelerde de kullanılmaktadır. Ayrıca Gazbeton, bina yapılarında hava sirkülasyonu açısından önemli diğer bir unsurdur. Binaların ses yalıtımlarının sağlanması için uygundur ve koruyucu özellikler gösterir.
Gazbetonun Dezavantajları
Gaz beton, düşük basınç ve eğilme mukavemeti nedeniyle kırılgan bir malzemedir. Gaz beton duvarların mukavemeti temel ile doğru orantılıdır. Minimum büzülmeye sahip bir temel inşa edilmelidir. Aksi takdirde gaz blokları inşa edildikten birkaç yıl sonra çatlayacaktır. Gaz betonun yüksek su emme özelliği, yüksek kaliteli bitirme işlerinin uygulanmasını zorlaştırır. Gaz beton bir duvara uygulanan bir sıva tabakası genellikle yüzeyinden çıkarılır. Gaz beton duvarlar, su emilimini azaltmak için derinlemesine nüfuz eden astarlarla işlenir. Ayrıca gazbeton uygulandığı zaman soğutucu ve izolatör özellikleri bulunmamaktadır. Bundan dolayı elektrik devreleri veya tesisatlar bu yapılarda hassasiyet göstermelidir.